Get Adobe Flash player
%PM, %04 %697 %2016 %15:%Maj

Tołpówka po remoncie

Written by

Zakończył się remont budynku Tołpówki w Kampusie Prusa Politechniki Wrocławskiej.

 

Remont budynku trwał półtora roku i realizowany był w dwóch etapach. Pierwszy z nich rozpoczął się w listopadzie 2014 r. i zakończył w maju 2015 r. Obejmował przebudowę oraz remont dachu, więźby i pokrycia dachowego, wszystkich sanitariatów, portierni, rozbiórkę przybudówki, a także remont pomieszczenia laboratorium techniczno-konserwatorskiego.

 

W drugim, zakończonym w kwietniu 2016 r., etapie przebudowano i wyremontowano wnętrza budynku. Renowację przeszły wszystkie pomieszczenia, stolarka okienna, drzwiowa, klatka schodowa i elewacja wraz ze studniami doświetlającymi.

 

Po remoncie zachowano bardzo wiele oryginalnych elementów – balustrady, schody, drzwi, okucia i klamki okienne, które po odnowieniu nadają budynkowi unikalny charakter. Rekonstrukcji w oryginalnych skrzynkach doczekały się także zewnętrzne rolety.

 

Budynek przy ul. Rozbrat jest własnością Politechniki Wrocławskiej od dziesięciu lat. Wcześniej mieściła się tam Pracownia Biologii i Biochemii Torfu Akademii Rolniczej, którą kierował słynny z poszukiwań leku na raka profesor Stanisław Tołpa. Nazwa „Tołpówka” przylgnęła na dobre do budynku, mimo zmiany właściciela.

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Więcej o naszej polityce prywatności Polityka prywatności. Korzystanie z tej strony wymaga akceptacji plików cookie.